viestiä päättäjille ennen kokouksta

viestiä päättäjille ennen kokouksta

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

  HARJOITTELIJOILLAKO TARKOITUS PAIKATA HENKILÖSTÖVAJETTA?

Uskoakseni tämä jälleen kerran esiin tuomani epäkohta ei liene kenellekään mikään uusi asia, mutta kerrataanpa kuitenkin.
Kuten tunnettua, lähes jokaiseen koulutukseen liittyy myös pakollinen, yleensä muutaman viikon mittainen työharjoittelujakso. Opiskelijalla on odotukset korkealla tarvittavan perustiedon ja -taidon hankinnan suhteen. Tärkeää olisi, että harjoittelujaksolta saataisiin irti mahdollisimman paljon. Pääsääntöisesti opiskelijalle on osoitettu työpaikkaohjaaja harjoittelujakson ajaksi. Totuuden nimessä ei tässä asiassa ole kuitenkaan aina onnistuttu, sillä henkilökuntaa ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Lähes poikkeuksetta voi sanoa; tänä päivänä työt hoidetaan alimiehityksellä, olipa ala mikä tahansa.
Esimerkkejä varmasti löytyy vaikka kuinka paljon. Kuten tunnettua, henkilökuntamäärät on vedetty minimiin, joten harvemmin ketään voidaan irrottaa kokopäiväiseksi ohjaajaksi ilman, että omat työt kärsivät. Hoitoala on tässä asiassa hyvänä esimerkkinä. Varsinkin lähihoitajaopiskelija voi tuntea itsensä turhautuneeksi, koska odotukset ko. jaksolta eivät aina toteudu. Varsinaisen työharjoittelun sisältö jää usein hyvin niukaksi, sillä tehtävät painottuvat lähinnä perushoitoon; kylvetykseen ja vaippojen vaihtoon. Aikaa perusteellisempaan ohjaukseen/opetukseen ei aina siis yksinkertaisesti ole, mutta totuuden nimissä poikkeuksiakin löytyy.
Valitettavasti myös hoitolaitosten henkilöstövajetta saatetaan korvata harjoittelujaksolla olevilla opiskelijoilla, eli siis ilman palkkaa. Omakohtaista kokemusta on niin yksityiseltä kuin julkiseltakin puolelta. Opiskelijalla on korvattu esimerkiksi sairaustapauksessa syntynyttä henkilöstövajetta.
Vielä voisi mainita näin yleisesti, kuinka työvoimapoliittiset koulutukset ja vuokratyötä tarjoavat yritykset vääristävät työmarkkinoita. Vuokratyövoimaa käytetään myös häikäilemättä hyväksi:” tulos tai ulos”-periaatteella. Jos työnantajaa ei naama miellytä, voi työsuhteen purkaa aivan mitättömästäkin syystä. Aina on uutta työvoimaa tarjolla. Työvoimapoliittiset koulutukset taas puolestaan vääristävät työmarkkinoita, koska pakolliset työharjoittelujaksot antavat työnantajille mahdollisuuden säästää palkkakuluissa. Yhä harvemmalla on mahdollisuus solmia pysyvämpää työsuhdetta, koska aina on tarjolla uusia harjoittelijoita.

Leena Ikäläinen
kunnallisvaaliehdokas/ turkulistat skp/sitoutumaton


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti