viestiä päättäjille ennen kokouksta

viestiä päättäjille ennen kokouksta

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

kotihoito määriteltävä uudelleen

KAISA ISOMAA

KOTIHOITO MÄÄRITELTÄVÄ UUDELLEEN!

Eläkkeellä ollessani huolehdimme appiukosta. Ihmetystä herätti sama asia josta nyt moni kertoo. Miten voi olla vanhuksen auttaminen niin monitieteistä? Miksi niin monen pitää käydä hoitamassa tavallisia asioita? Yksi lämmittää tai keittää ruoka, toinen hoitaa haavaa ja antaa insuliinin, kolmas tulee ja sijaa vuoteen, vie roskat, antaa iltalääkkeet. Yksi katsoo vuodevaatteet ja alusvaatteet, yksi kylvettää, vaan leikkaako kynnet ja hiukset? Entä kauppatavarat?

Miksei anneta työntekijälle aikaa hoitaa rauhassa keskustellen vanhuksen kanssa yhdessä näitä asioita. Se olisi sitä kuntouttavaa ja terapeuttista hoitoa, josta puhutaan. Olisi jopa juttuseuraa samalla. Ei tehdä kiireellä vanhuksen puolesta, vaan sijataan yhdessä vuode, autetaan pesemään itse hammasproteesi tai hampaat, kampaamaan hiukset. Se on sitä inhimillistä elämää. Se tekee myös työn monipuolisemmaksi hoitajalle kuin tämä nykyinen kiire. Siinä tavoitteena on ehtiä mahdollisimman monen vanhuksen luo kirjaamaan se liian usein sisällyksetön käynti
.
Vanhusten kotihoito onkin määriteltävä ja järjestettävä uudelleen. Siihen on saatava inhimillinen ote ja vanhukselle hyvä apu ja palvelu. Silloin jaksaa työntekijäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti