viestiä päättäjille ennen kokouksta

viestiä päättäjille ennen kokouksta

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

TERVEYSASEMIA AIOTAAN SULKEA!!

LEENA IKÄLÄINEN

Viitaten (TS. 11.9) "Viisi terveysasemaa sulkulistalla Turussa"-kirjoitukseen.
Mahtaako olla aivan loppuun asti ajateltu säästötavoite, kun jälleen kerran puututaan jo nyt heikoissa kantimissa oleviin peruspalveluihin.
Toteutuessaan tämä malli saa aikaan hallitsemattoman kaaoksen varsinkin täällä Mäntymäen terveysasemalla, jossa myös itse työskentelen. Jo nykyiselläänkin potilasvirrat kyseiselle asemalle ovat lisääntyneet ja tämä puolestaan on ruuhkauttanut sekä vastaanoton että ajanvarauksen.
Onneksi sosiaali- ja terveystoimi suhtautuu sulkuihin nihkeästi, eikä tällaisessa asiassa saa antaa periksi. Ihmisillä pitää olla oikeus ja mahdollisuus avun saamiseksi myös joulukuussa.
Joulunakin on oikeus sairastaa. Joillekin kyseinen aika saattaa aiheuttaa lisääntynyttä yksinäisyyttä ja ahdistusta, joten apua on myös silloin oltava tarjolla.
Mikä olisi se suodatin, jolla potilaat valittaisiin vastaanotolle? Jo nykyiselläänkin voi kiireellisyysluokitus olla hankala selvittää. Entä kenellä on vastuu, kun hoitojonot ja -virheet lisääntyvät?
Ennaltaehkäiseviin toimiin pitäisi myös satsata enemmän ja mahdollisimman pian. Ei ole järkevää taloudenpitoa supistaa jatkuvasti henkilökunnassa, olipa kyse sitten vanhustyöstä tai terveyspalveluista.
Jos työt jaettaisiin useamman tekijän kesken, voitaisiin työvoiman saatavuutta parantaa ainakin muutamalla vuodella.
Nyt jäitä hattuun siellä peruspalvelulautakunnassa! Ehdoton ei terveysasemien suluille!
Myös päättäjien olisi syytä osallistua meneillään oleviin säästötalkoisiin, esimerkiksi alentamalla palkkojaan vaikkapa määräajaksi. Kyllä säästötalkoisiin kuuluu kaikkien osallistua, siis virka-asemasta riippumatta.
Moni on varmaan pahoittanut mielensä lukiessaan johtavien virkamiesten kohtuuttoman suurista palkankorotuksista ja samaan aikaan valitetaan suurista kuluista, joita peruspalveluiden tuottaminen on saanut aikaan. Tavallisen kansalaisen oikeustajuun ei tällainen malli oikein istu.
Leena Ikäläinen
lähihoitaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti