viestiä päättäjille ennen kokouksta

viestiä päättäjille ennen kokouksta

tiistai 25. syyskuuta 2012

Lautakuntako takaa perusturvaa?


Kilpailutus maksetaan kalliisti
Vanhuspalvelujen (nettoylitysarvio v:lle 2012 noin 1,6 M€) ylitys liittyy asumispalveluiden kilpailutuksen tuomiin kustannuslisäyksiin ja järjestelmämuutoksen aiheuttamaan tulovajaukseen. Tämä osoittaa, että miljoonien eurojen kustannus voitaisiin pistää suoraan asumispalveluihin, ellei olla kilpailumarkkinoilla.
Ostopalvelut nostavat hintaa:
Turun päivystyspalveluiden ostoihin on varattu nettona noin 4,2 miljoonaa euroa, mikä vastaa laskennallisesti Turun osuutta aiemmin itse tuotetuista päivystyspalveluista. Lasku voi pahimmillaan olla noin 5,8 miljoonaa euroa Ensihoidon- ja päivystyksen liikelaitoksen laskuttamana.Turun päivystys ei toimi kaupungin omana toimintona, vaan on liitetty sairaanhoitopiirin päivystystoimintaan. Se puolestaan on muutettu liikelaitokseksi, joka toimii liikelaitosperiaatteilla erillisenä yksikkönä, ja johdetaan täysin markkinaehtoisesti. Kaupunki siis maksaa hinnan mitä liikelaitos vaatii.
Luolavuoren lakkauttamisen hinta
Kun n. 200-paikkainen vanhainkoti lakkautettiin, oli selvää, että tulee suuri pula vanhusten hoitopaikoista. Nyt lakkautuksen hintaa maksetaan monella tavalla sen lisäksi, mitä vanhukset, omaiset ja henkilökunta lakkautuksen aikana joutuivat kokemaan. Erikoissairaanhoidon (TYKS) palvelujen (nettoylitys noin 8 M€)n suurin ylitys liittyy asiakaspalveluiden ostoihin (7,2 M€). Summa on yhtä kuin sairaanhoitopiirin maksuosuus (käytön perusteella ylitys noin 3,2 M€) mikä vastaa talousarvioiden eroa (SoTe:n budjetti 3,35 M€ pienempi) ja sakkomaksujen osuus noin 4 M€ siirtoviivepäivistä.
Siirtoviivemaksujen vähentymiselläkin on hintansa:
Potilaiden saaminen lähes etuajassa pois TYKS:stä on vaatinut uusien hoitopaikkojen järjestely, jolla on hintansa. Näitä ovat olleet mm
*   Kaskenlinnan jatkokuntoutus (ltk 28.3.12 § 141) vaikutus 615.000 €
*   Toipilaspaikat Mehiläisestä (ltk 14.12.11 § 334) vaikutus 576.700 €
  • Kaskenlinnassa siirrettiin yhden osaston potilaita muille osastoille pitkäaikaisille ylipaikoille ilman, että henkilökuntaa ko. osastoille on yhtään lisätty. Näin henkilökunta tekee entistä tiukemmalla työn, uupuu ja sairastuu yhä herkemmin, ja hoidon laatu kärsii. Kaupunki maksaa potilaiden siirtämisestä pois TYKS:stä Kaskenlinnaan ja osin Mehiläiseen yhteensä n.1 milj. euroa.
Lopputuloksena rahaa kuluu Luolavuoren lakkauttamisen vuoksi runsaasti enemmän kuin jos sen toimintaa olisi jatkettu. Lautakunta toteaa, että ”siirtoviivemaksujen välttämiseksi tehdyt toimenpiteet ovat laskeneet arviota sakkomaksujen osuudesta runsaasta 5 M €:sta noin 4M €:oon. Mikäli nykyinen kehitys jatkuu, niin se tullee olemaan vielä tätäkin pienempi.”
Näin lautakunta ei huomioi lainkaan niitä inhimillisiä ja taloudellisia kuluja, joilla maksut on saatu vähenemään, ja jotka siis yllä osoitettu.

kaija kiessling


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti