viestiä päättäjille ennen kokouksta

viestiä päättäjille ennen kokouksta

torstai 27. syyskuuta 2012

Hoitajien työturvallisuus vanhustenhuollossa

Yleisesti ihmisillä on varmasti vanhuksista käsitys, että he ovat leppoisia mummoja pappoja, jotka istuvat kiikkustuolissa ja hymyilevät. 
-   Mutta totuus ei ole ihan noin ruusuinen. Toki noita leppoisiakin on, mutta on myös aggressiivisia ja arvaamattomia vanhuksia, jotka ovat hoitajille työturvallisuusriski. Joskus vielä jonkun tapaturman jälkeen hoitajaa saatetaan vielä syyllistää, että on ollut väärä lähestymistapa. Jos hoitajia olisi riittävästi, monelta tapaturmalta vältyttäisiin, kun olisi aikaa hoitaa (aggressioita) ja mahdollisuus parityöskentelyyn, jossa olisi toinen hoitaja lähellä auttamassa jos vanhus on yllättäen aggressiivinen.

Eräässä tapauksessa vanhus potkaisi niin, että hoitajan olkapää jouduttiin leikkaamaan ja hän oli pitkällä s-lomalla. Kivut ja säryt olivat todella kovat. 
-   Vakuutusyhtiö korvasi kyllä leikkauskulut, mutta kivuista ja säryistä ei tullut korvauksia, eikä myöskään työnantaja ole maksanut. Jos henkilö olisi kaatunut pihalla, kipu- ja särkykorvaukset olisi tullut, mutta jos potilas aiheuttaa vamman niitä ei korvata? 

Missä on hoitajan oikeusturva? Jokaisella pitää olla oikeus tehdä työtään rauhassa ja pelkäämättä, että joutuu jonkun aggressiivisuuden kohteeksi. Henkilökuntaa pitää olla myös rittävästi, silloine ei pääse tällaisia tapahtumaan ja työnantajalle tulee säästöä, kun ei tule pitkiä s-lomia.

Marja Nieminen
perushoitaja, plm, eläkkeellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti